Ароматна масажна свещ – как да си направим и използваме такава?

По принцип не съм романтична натура… Отдавна съм надминала тази възраст, а може би просто наистина не съм романтична натура. Но това, което ме накара да направя такава свещ, са многото хора около мен, които са романтични, обичат приятните моменти и държат да се грижат за кожата си по такъв начин, че едновременно това да е приятно за тях и да не замърсява околната среда.

Знаех за масажните ароматни свещи. Това са свещи, приготвени от базови и етерични масла. Всъщност, ако се замислите – това, което гори е или восък, или парафин, или масла. Така че приех идеята за масажна свещ. Всъщност винаги правя това, което лично аз харесвам… Преди време бях попаднала на един материал, където пишещият беше убеден, че започнеш ли да се занимаваш професионално с изработване на сапун или свещи, ти ще трябва да правиш и такива сапуни и свещи, каквито всъщност НЕ харесваш, но каквито твоите клиенти харесват…

Е, или не се занимавам професионално, или просто следвам идеята, че “за всеки влак си има пътници”.

Казано по друг начин – винаги се намират хора, които харесват точно това, което правя. И аз харесвам точно хората, които харесват нещата ми.

За ароматната свещ – как се използва?

Ароматната свещ всъщност прави така, че да се възползвате максимално добре от базовите и етеричните масла, които са в нея. След запалване, те се разтопяват и се затоплят леко. Това помага за по-доброто им възприемане от кожата. След като сте запалили свещта, изчакате да се образува кладенче от стопени масла. Когато вече имате подходящо количество затоплени стопени масла, загасете свещта и излейте затоплените масла в дланта си. Използвайте маслата вместо лосион за тяло.

Богатите базови масла подхранват кожата и ѝ доставят необходимите (особено през зимата) вещества, с които кожата ви става кадифено мека и еластична.  А това че те са затоплени добавя още едно приятно усещане към деня ви.

Та как да си направим масажна ароматна свещ?

За моята първа масажна свещ аз използвам масла и восъци, които са ми под ръка, това са маслата, които аз харесвам. Масло от карите, бадемово масло, какаово масло, соев восък. етерични масла… Това са богати масла, които даряват кожата с кадифено усещане и същевременно са подходящи заедно за да бъдат вложени в една такава ароматна масажна свещ.

Соевият восък допълнително ще направи свещта твърда и няма да ѝ позволи да се размекне при слънчева или друга топлина.

Съставки:

30 гр какаово масло
30 гр бадемово масло
30 гр масло от карите
30 гр соев восък за козметика

Добавете 20-40 капки етерично масло. Лично аз предпочитам аромат на ванилия или кафе за тези масла. Допълнително можете да обогатите ароматната си масажна свещ с една капсула витамин Е. Добавете го преди да излеете сместа в бурканчето.

Сложете всички съставки в подходящ съд. Аз използвам Pyrex стъклени кани, но предполагам, че може да се използва и обикновено стъклено бурканче. Сложете съда с маслата и восъка на водна баня. Когато всичко се разтопи, отдръпнете от огъня.

Подгответе вашите съдове за масажна ароматна свещ. Подгответе фитилите, които ще използвате. Ако използвате готови фитили с метална подложка, топнете металната подложка в маслата и после центрирайте фитила в средата на бурканчето за свещ.

Съвет: Ако бурканчето ви е високо, помогнете си с дървено шишче за наместването на фитила в средата. Лично аз предпочитам по-ниските съдове.

Восъка, който е полепнал по металната подложка, изстива почти веднага и по този начин центрирате фитила в средата.

След като сте готови с фитила и вашата масажна свещ е поизстинала до около 50 градуса, можете да добавите етеричните масла, ако сте решили да използвате такива.

Налейте топлата смес от масла и восък в бурканчето за свещ. Задръжте фитила в средата, докато сместа стегне. Оставете свещта да отлежи 24 часа. След това можете да я използвате.

Заместване: Разбира се, можете да си направите масажна ароматна свещ и с фитил, който е без подложка. По този начин се работи малко по-трудно, но не е невъзможно. Важното е да успеете да закрепите фитила в центъра на свещта, докато изстинат маслата с восъка.

Начин на употреба:

Представете си, че е зима, помещението ви се отоплява, но вие тъкмо излизате от банята и ви изглежда студено. Не губете време – запалете свещта и я оставете да погори 5-10 минути. Целта е да се образува кладенче разтопени масла. Угасете свещта и излейте затоплените масла в дланта си. Намажете тялото си. Ще бъдете изненадани колко е приятно да използвате топли масла вместо лосион за тяло! Особено през зимата.

One comment

  1. […] Свещите с масажни масла са с по-специално предназначение – те се изработват от масла, подходящи за кожата. Когато кожата ни се нуждае от топлина и подхранване, масажната свещ идва на помощ. Как се използват? Масажните свещи дават едновременно топлина и светлина. Когато е нужно, запалвате свещта и я оставяте да погори около 5-10 минути – толкова, че да се образува кладенче в средата. След това я гасите и изливате разтопените и затоплени масла в ръка. С тях можете да намажете цялото си тяло или само местата, които се нуждаят от подхранване, омекотяване и хидратация. Масажната свещ съдържа кокосово масло, масло от карите, какаово масло, бадемово масло, соев восък за козметика. Повече за тозиз тип свещи можете да прочетете тук. […]

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.